Hverdagshomofobien – De uanstendige pervoene

Forrige innlegg burde vist mer solidaritet med andre skeive, så derfor er dagens innlegg rettet mot barna av regnbuen. Jeg beundrer normbrytende skeive som lever opp til de positive fordommene om homofile.

Der iblant Jan Thomas og skeive som trives med drag eller BDSM. Noen av mine ekser, venner og bekjente er i denne båsen, og selv har jeg blitt slappere i håndleddet med årene, tihi, oh girl ❤

Personer som bryter kjønn- og seksualnormer er superhelter. Hver dag må normbryterne forsvare sitt menneskeverd fordi kampen for likeverd ikke er over.

Senest i 2018 fortalte kjendishomsen Tore Petterson at han ikke går alene på byen fordi han blir utsatt for vold og trakassering regelmessig.

Problemet er ikke supermegastereotype-homsene. Problemet er heterofiles fordommer og kunnskapsmangler, samt menneskehetens trang til å generalisere.

Som sagt, ansvar for egen læring, heterofile. Eventuelt, ansvar for egne fordommer!

Stay proud, megahomser! Photo by Sharon McCutcheon on Pexels.com


Påstanden om at mange homser er «normale» kan være en form for hverdagshomofobi. Denne (spissformulerte) bekymringen dukker ofte opp i forbindelse med Pride:

 «Skrullene og BDSM-tilhengerne i Pride-paraden ødelegger for homofiles rykte. Må de oppføre seg slik?! Utenforstående vil tro at alt homofile gjør er å danse rundt i glitter og lærantrekk! Hva med anstendigheten? Hva med de NORMALE homsene som ikke holder på slik?

Supermegahomser, foren eder!


Bekymringen fremmes ofte av utenforstående, eller skeive med internalisert homofobi. Standpunktet er hverdagshomofobisk av følgende grunner:

1) KULTURHISTORISK KONTEKST

Den underliggende logikken er at det er opp til heterofile å definere hva som er akseptabel homofili. FEIL! LHBT-personer skal sitte på definisjonsmakten over sin identitet. Punktum.

Men for min del digger jeg harsk kritikk, så kom gjerne innom for en gøyal diskusjon! Pisk meg, hihi!

De som bør skjerpe seg er dem som tror at seksualitet er verdinøytralt. Pride-kritikere burde heller lytte til Nietzsches sitat:

«Hvis du stirrer lenge inn i avgrunnen stirrer avgrunnen tilbake».

Hvorfor kjenner du på avsky eller forbauselse når du ser individer som bryter kjønn- og seksualnormer? Hvorfor tror du at det er en sammenheng mellom normalitet, legning og samtykkende seksualpraksis? Hvordan dukket disse tankene opp?

Som ellers er det mange faktorer som spiller inn, men én faktor er mest dominerende 😉 Den perverse elefanten i rommet er ikke paraden, men religion, maktforhold og kultur!


Kulturhistorie og religion er noen sentrale ingredienser i dagens homofobi og heteronormativitet.

Disse samfunnsproblemene har oppstått som følger av verdikonservative fortolkninger av historien, naturen og religiøse tekster*.

Historisk sett har LHBT-personer alltid eksistert. Den eneste forskjellen mellom dagens samfunn og fortidens, er graden av aksept for LHBT-rettigheter**

Homoseksualitet, eller «uanstendige» aktiviteter som orgier og pulevenner, er utbredt i dyreriket.

Historien er skrevet av den herskende klasse, og seksualitet er ikke adskilt fra politikk eller historieskriving for å si det sånn.

Åh, straff meg hardt, makten! Min selvverdi er i dine hender.

Ideen om at det er en kobling mellom seksualitet og menneskeverd, ble til ved en skrivepult. På lik linje med andre ideer om hva som er riktig og nødvendig. Liberalisme, sosialisme, kristendom, for å ta et fåtalls eksempler.

Historiens gang har gitt oss homofobi og skeive som gremmes over Pride (For ikke å glemme heteronormativitet og kommersialiseringen av Pride).

Pride er en motreaksjon på samfunnets normer. Paraden er et svar på den samfunnsskapte skammen som LHBT-personer har båret på opp gjennom årene.

Har du hørt noe så perverst og uanstendig? Et menneskesyn som gir skeive selvmordstanker, både nasjonalt og globalt? En ideologi som får «anstendige» homofobe til å overvåke andres kjærlighet og kjønnsorganer? ÆSJ!

Og jeg som trodde at jeg var den største pervoen i rommet.

2) FAKTALØSHET

Påstanden impliserer at normbryterne gjør seg til. Supermegahomser er seg selv i like stor grad som alle andre, og de dikter ikke opp identiteten sin for å få oppmerksomhet.

Se klippet fra 02:50 🙂


Men la oss si at normbryternes identitet er oppdiktet. HVA SÅ?! Det store spørsmålet er om det er rasjonelt og etisk å være homofob. Forskning viser at økt toleranse for LHBT-personer er selvmordsforebyggende, og svært gunstig for folkehelsen.

Naturlig og normalt er ikke alltid ensbetydende med riktig og nødvendig. Kreft og barnemishandling er naturlig og normalt. Ergo er ordene «naturlig» og «normalt» flytende betegnelser.

Verden er full av unaturlige, menneskeskapte dubbeditter, som er høyst givende. Eksempelvis menneskerettigheter, medisiner og vitenskap. Når menneskeheten først har funnet opp insulin og homofobi, kan vi likegodt tolerere «oppdiktet» homsing på Pride.

Og ja, argumentene er tvetydige og det er bevisst. Kort fortalt er legning svært komplekst. Forskningen sparker alle veier når det gjelder spørsmålet om legning skyldes arv eller miljø. Av den grunn valgte jeg både biologiske og sosialkonstruktivistiske argumenter.

Det heterofile storsamfunnet sitter uansett på bevisbyrden.

For å sitere RuPaul: «If you can’t confuse yourself, then how in the hell are you going to confuse somebody else?» CONFUSION!


Det var alt for i dag. Vekk med skammen, fine deg. Vi sees på Pride 🙂

PS: Det er mulig at BDSM-metaforen er inspirert av én av ContraPoints sine videoer. Alt går i surr nå til dags. Metaforen kan være en blåkopi, men selve koblingen mellom homofobi og BDSM er mitt eget verk.

*Akkurat i dag orker jeg ikke å diskutere Foucaults «Seksualitetens historie». Jeg velger å være naiv og positivistisk.

**Angående religion og religionskritikk: Apropos å se an nyansene. Mange religiøse er reale folk som støtter homobevegelsen, og enkelte LHBT-personer er religiøse, så husk å angripe ballen framfor spilleren, folkens. Islam bør kritiseres på lik linje med andre religioner, men rasisme og muslimhat er uakseptabelt. Ikke bruk homotoleranse som et skalkeskjul for fremmedfrykt og politiske maktinteresser. Anbefalt lesning: Homonasjonalisme og «whitesplaining«.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s