Høyresidens hvitvasking av fascisme truer ytringsfriheten

Noen gjennomgående temaer i denne bloggen er venstre- og høyresidens dogmer, samt ytringsfrihet og polarisering.

Av hensyn til nyansene, har jeg kritisert både høyresiden og mine likesinnede. Balanse er vel og bra, men det er mulig at jeg har tydd til falsk balanse, herunder at begge sider ble fremstilt som like intolerante og polariserende.

De blåe partiene er verstingen når det kommer til stykket. Høyre og Frp bidrar til økt sensur og polarisering gjennom sin hvitvasking av fascistisk tankegods.

Men apropos nyanser. Sentrumsliberale Høyre er alt annet enn fascistisk, og partiet går ikke aktivt inn for å fremme høyreekstremisme.

Tvert imot. Per Christian Frølich (H) fordømte det nazistiske partiet Alliansen i et Facebook-innlegg nå nylig. Frølich lovte at han skulle gjøre alt i sin makt for å hindre at Alliansen fikk politisk innflytelse.

Den liberale høyresiden har støttet sutrefascistene på indirekte – og trolig uintendert – vis, noe jeg skal komme tilbake til.


Høyrekstremisme og nettroll er ytringsfrihetens største fiender

Hvis det skulle være noen tvil, høyreekstremisme er den desidert største trusselen mot ytringsfriheten.

Høyreekstremister bekjemper ikke argumenter med argumenter, men med personangrep, drapstrusler og vold. I fascistenes utopi blir du drept om du har «feil» identitet eller «feile» meninger.

Høyreekstremister sto blant annet bak drapet på Benjamin Hansen i 2001, 22. juli og mordet på Johanne Zhangjia Ihle-Hansen i 2019.

Denne uken meldte NRK at tre høyreradikale ble arrestert for besittelse av store mengder våpen, deriblant rifler, maskingævær og pistoler.

Reaksjonære nettroll, og polariseringsalgoritmene på sosiale medier, truer også ytringsfriheten. Nettrollene skremmer kvinnelige politikere og utsatte grupper vekk fra samfunnsdebatten.

Mdg-politiker Lan Marie Berg har blitt druknet i drapstrusler og grov rasistisk sjikane siden 2015, noe hun ikke er alene om.

Unge kvinnelige samfunnsdebattanter, samt etniske og seksuelle minoriteter, er mest utsatt for personlig, truende og seksualisert hets, ifølge Amnestys spørreundersøkelse fra 2018.


Statsstøtte til trollmateren Human Rights Service

Høyre og Frp gir nettrollene og nazistene ammunisjon gjennom statsstøtten til Human Rights Service (HRS).

Trollmateren HRS sprer høyreradikalt tankegods på nettet, som for eksempel Eurabia-konspirasjonsteorien, ideen om at muslimer har et skjult mål om å overta Europa (Eurabia-teorien var også en del av manifestet til Anders Behring Breivik).

I 2020 publiserte HRS en grovt rasistisk bloggartikkel der samfunnsdebattant Sumaya Jirde Ali ble sammenlignet med en kakkerlakk.


Avpolitisering av 22. juli og nedtoning av fascismekritikk

Snorre Valen kritiserer høyresiden og den sentrumsliberale pressen for å ha avpolitisert 22. juli.

Takket være liberale premissleverandører begynte debatten omsider å handle om alt annet enn farene ved høyreekstremisme.

Inntil nylig krevde blåe politikere og redaktører at AUF-ere skulle bruke innestemme i møte med innvandringskritiske debattanter.

De sentrumsliberale forventet altså at ungdomspolitikere – som ble utsatt for vold på grunn av høyreekstremisme – skulle være ømfintlige i kritikken av ideologien som nesten tok livet av dem.

Utøya-overlevende, Håkon Knudsen, fordømte medias tendens til å omtale terroraksjonen med nøytrale betegnelser som «tragedien» på Utøya.

Ordvalget «tragedie» impliserer at 22. juli var en katastrofe utenfor vår kontroll, framfor et menneskeskapt problem vi kan gjøre noe med.

Den liberale skravleklassen begynte heller å spre myten om at 22. juli skyldtes for lite ytringsfrihet. Trykkokerteorien – ideen om at en åpen debatt var den beste kuren mot ekstremisme – begynte å bre seg.

Med årene åpnet det liberale Norge opp for at flere ekstremister fikk komme til ordet, eksempelvis da Aftenposten publiserte tekstene til «Fjordman» i 2013 og 2017, eller da fascisten Steve Bannon ble invitert til Nordiske mediedager i Grieghallen i 2019.

Dette til tross for at trykkokerteorien har et tynt faktagrunnlag. Enkelte studier viser dessuten at flere offentlige hatytringer fører mer hatkriminalitet. Skillet mellom ord og handling er altså svært tynt, spesielt når det kommer til fascisme.


Mørkeblå desinformasjon om grunnlovsparagraf § 185

Grunnlovsparagraf § 185, forbudet mot diskriminerende ytringer, blir ofte fremstilt som en form for sensur av samtlige liberalister.

Per-Willy Amundsen (Frp) fremmet et forslag om å avskaffe paragrafen i oktober 2020. Amundsens begrunnelse var at loven åpnet opp for et såkalt krenkelseshysteri, hvor hva som helst kan bli stemplet som hatefullt.

Empirien viser at grunnlovsparagrafen i praksis bare slår ned på grov sjikane og oppfordringer til folkemord. Påstanden om at paragraf 185 åpner opp for vilkårlig sensur er dessuten feil, ifølge faktasjekken til Faktisk.no.

Lovparagrafen senker terskelen for at marginaliserte grupper – som er mest utsatt for trusler og personangrep – kan delta i debatten.

Lovens forbud mot oppfordringer til forfølgelse og folkemord, gjør den til en buffer mot fremveksten av fascisme. Grunnlovsparagraf § 185 er dermed et supplement til ytringsfriheten.

Konklusjon

Noen vil kanskje hevde at jeg tyr til «guilt by association». Bare så det er klart, Høyre og Frp er ikke fascister, og jeg tviler ikke på at mediefolk har et genuint ønske om å bekjempe fascisme med rasjonelle motargumenter.

Poenget er at de overnevnte partene legitimerer fascisme, selv om det sannsynligvis ikke er hensikten. Dette gjøres i form av statsstøtte til HRS, økt medieoppmerksomhet, debattinvitasjoner og bagatellisering av fascismens skadeomfang.

Amundsens desinformasjon om § 185 utfordrer de juridiske barrierene mot fascisme.

Høyreekstremisme er selvsagt et sammensatt fenomen, og det er umulig å nevne alle faktorene som spiller inn i et blogginnlegg.

Men det er ikke ensbetydende med at høyresiden bør behandle fascister som barn. For å sitere Arnulf Øverland: «De vet hva de gjør».

PS: Gi gjerne en slant om du har lyst og råd. Da bidrar du til å holde tastaturkrigingen min i live 😉

Éngangs
Månedlig
Årlig

Make a one-time donation

Make a monthly donation

Make a yearly donation

Choose an amount

50,00 Kr
150,00 Kr
200,00 Kr
50,00 Kr
150,00 Kr
200,00 Kr
30,00 Kr
90,00 Kr
600,00 Kr

Eller skriv inn en selvvalgt mengde

Kr

Your contribution is appreciated.

Your contribution is appreciated.

Your contribution is appreciated.

DonateDonate monthlyDonate yearly

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s